Kennisgeving voornemen tot grondlevering hoek Eenhoornsingel/Artsenijstraat

20 september 2024

Locatie

Een perceel grond op de hoek Eenhoornsingel/Artsenijstraat in de wijk Brusselse Poort, kadastraal bekend als gemeente Maastricht sectie K, nummers 3720 gedeeltelijk en 4572 gedeeltelijk, groot circa 1.079 vierkante-meter. 

Motivatie

In 2013 is de Anterieure overeenkomst revitalisering Brusselse Poort gesloten met de eigenaar van winkelcentrum Brusselse Poort, en is het bestemmingsplan Brusselse Poort vastgesteld. Onderdeel van de anterieure overeenkomst is de grondlevering op de hoek van de Eenhoornsingel/ Artsenijstraat ten behoeve van parkeren voor winkelend publiek (in een parkeergarage). Het college van B&W heeft ingestemd met een planwijziging voor winkelcentrum Brusselse Poort. In het winkelcentrum wordt een derde supermarkt toegestaan aan de zijde van de Artsenijstraat. Als gevolg van de planwijziging komt op de locatie van (onder andere) de 1.079 m2 door de gemeente te leveren grond een parkeerterrein (dus maaiveldparkeren in plaats van een parkeergarage) ten behoeve van winkelbezoekers.  

De uitspraak van het Hof Den Haag ECLI:NL:GHDHA:2023:278, Gerechtshof Den Haag, 200.301.837/01(rechtspraak.nl) over de één op één verkoop van grond ten behoeve van parkeren aan de eigenaar van het aangrenzende winkelcentrum ten behoeve van de make-over van dat winkelcentrum, kan één op één toegepast worden op de te leveren grond op de hoek van de Eenhoornsingel/Artsenijstraat. Deze grondlevering maakt immers onderdeel uit van de door de gemeente gewenste revitalisering van winkelcentrum Brusselse Poort.  

De eigenaar van het winkelcentrum de Brusselse Poort wordt door de gemeente aangemerkt als enige serieuze gegadigde gezien de gesloten Anterieure overeenkomst revitalisering Brusselse Poort, het beoogde gebruik van de te leveren grond als onderdeel van een groter parkeerterrein ten behoeve van het winkelcentrum en omdat vanwege de bestaande eigendomsverhoudingen ter plaatse, op voorhand al vast staat dat geen andere mogelijke gegadigde is aan te merken als ‘gelijk geval’. 

De gemeente is op basis van voorgaande voornemens uitvoering te geven aan de reeds gesloten anterieure overeenkomst en derhalve over te gaan tot levering van voornoemd perceel.

Reactietermijn

Bent u van mening dat de gemeente op basis van het gelijkheidsbeginsel zich dient te onthouden van levering van voornoemd perceel, stuur dan vóór 10-10-2024 per aangetekende brief een gemotiveerde reactie aan de gemeente Maastricht, afdeling Vastgoed, t.a.v. Paula Alderden, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Vermeld in uw brief in ieder geval: 

  • de datum van publicatie en om welk object het gaat; 
  • uw naam, adres en woonplaats; 
  • waarom u van mening bent dat de gemeente niet over dient te gaan tot levering van voornoemd perceel; 
  • uw handtekening; 
  • als u voor iemand anders een motivatie indient, bijvoorbeeld namens een bedrijf, stuur dan een machtiging mee. 

De hiervoor genoemde reactietermijn merken wij aan als vervaltermijn. Blijft een schriftelijke reactie (of kort geding) binnen de genoemde reactietermijn uit, dan is de gemeente vrij om (verder) gevolg te geven aan haar voornemen tot grondlevering.